Άρθρα

Με μαλλί πλεξίματος παίζω και δημιουργώ! Δραστηριότητες για μικρά παιδιά

Με μαλλί πλεξίματος παίζω και δημιουργώ! Δραστηριότητες για μικρά παιδιά
Μαριάννα Αβερκίου

Παιδαγωγός Med, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

 

Το μαλλί ή νήμα πλεξίματος αποτελεί ένα υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους σε δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πολλά χρώματα.
  • Διατίθεται σε ποικίλους τύπους και είδη.
  • Είναι ελαφρύ.
  • Ως προς το σχήμα του, μας παρέχει τη δυνατότητα να το μετατρέψουμε σε μπαλίτσα (κουβάρι), αλλά και σε τρισδιάστατη γραμμή (ξετυλίγοντας το κουβάρι).

 

Στις δραστηριότητες που ακολουθούν παρέχονται ιδέες αξιοποίησης του μαλλιού πλεξίματος για τη δημιουργία χειροτεχνιών, φύλλων εργασίας ή ομαδικών παιχνιδιών ανάπτυξης οπτικοκινητικού συντονισμού. Επίσης, προτείνονται κατασκευές με μία αποκριάτικη νότα!

 

Κατασκευές - Χειροτεχνίες

 

Προβατάκι από μαλλί ή μαλλί από προβατάκι

Σχεδιάζουμε και κόβουμε ένα κυκλικό πλαίσιο από ανοιχτόχρωμο χαρτόνι με κυκλικό κενό στη μέση. Χρησιμοποιούμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από λευκό μαλλί πλεξίματος και δένουμε τη μία άκρη με κόμπο σε ένα σημείο του κύκλου. Δίνουμε στο κάθε παιδί τον κύκλο και του ζητάμε να συνεχίζουν να τυλίγουν. Δεν είναι ανάγκη να καλύψουν όλο το χαρτόνι. Στο πάνω μέρος κολλάμε το κεφαλάκι του προβάτου, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Βάζουμε αν θέλουμε λεπτομέρειες από βαμβάκι.

  

 

Γύρω – γύρω το πον πον

να το χνουδωτό το τερατάκι

Η δημιουργία πον πον από μαλλί είναι εύκολη διαδικασία, αλλά στο τελευταίο στάδιο χρειάζεται τη συμβολή της παιδαγωγού.  Δημιουργούμε τη μηχανή πον πον ενώνοντας τρία γλωσσοπίεστρα σε σχήμα Π. Αφήνουμε τα παιδιά να τυλίξουν το μαλλί γύρω γύρω από τα δύο παράλληλα γλωσσοπίεστρα, αφού πρώτα έχουμε δέσει τη μία άκρη σε ένα από αυτά για να είναι σταθερό. Όταν τελειώσουν με το τύλιγμα με τη βοήθεια της παιδαγωγού δένουν ένα κομμάτι νήματος με μεγαλύτερο μήκος στη μέση και το βγάζουν απο τη μηχανή. Με ένα ψαλίδι κόβουν τις διπλωμένες άκρες και το φουντώνουν με τα δαχτυλάκια τους. Προσθέτουν δύο ματάκια και το χνουδωτό τερατάκι είναι έτοιμο.

  

 

 

Ανθρωπάκι για παιχνίδι

Δίνουμε στα παιδιά ένα χαρτόνι και γύρω από αυτό τυλίγουν μαλλί πλεξίματος. Προτιμάμε τον τύπο νήματος που έχει πολλές διαβαθμίσεις χρωμάτων. Αφήνουμε ένα κενό στο πάνω μέρος του. Στη συνέχεια, κολλάμε στο χαρτόνι τις άκρες του νήματος και προσθέτουμε ματάκια και στόμα. Αν θέλουμε, βάζουμε μαλλιά ή ένα καπέλο από λευκό χαρτόνι για να το χρωματίσουν τα παιδιά, όπως νομίζουν. Τέλος, μπορούν να κολλήσουν στο κάτω μέρος των κατασκευών τους ένα γλωσσοπίεστρο για να το κρατούν και να παίζουν με αυτά κουκλοθέατρο.

   

 

Φύλλα έργασίας

 

Στο μαλλί ανάμεσα

Δημιουργούμε ένα φύλλο εργασίας αξιοποιώντας το μαλλί πλεξίματος για την ανάπτυξη των γραφοκινητικών δεξιοτήτων των μικρών παιδιών. Κολλάμε παράλληλες γραμμές από μαλλί και ζητάμε από τα παιδιά να τραβήξουν γραμμές ή να ζωγραφίσουν μόνο ανάμεσα σε αυτές. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αν και απλή, έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει ένα τρισδιάστατο πλαίσιο για να ζωγραφίσουν τα παιδιά μέσα σε αυτό και έτσι η διαδικασία γίνεται πιο κατανοητή γι’ αυτά.

 

Ταίριαξε το χρώμα με μαλλί

Κολλάμε σε ένα χαρτί χρωματιστούς κύκλους (για μπαλόνια) ή χρωματιστά τρίγωνα (για αποκριάτικα καπέλα) και δίνουμε κομμάτια από μαλλί σε αντίστοιχο χρώμα για να ταυτίσουν και να κολλήσουν τα παιδιά.

 

 

Παιχνίδια

 

Μπλέξου και ξεμπλέξου

Η παιδαγωγός παίρνει ένα κουβάρι από μαλλί πλεξίματος και τυλίγει ένα μέρος του, γύρω της, κρατώντας την άκρη του στα χέρια της. Δίνει το κουβάρι στα παιδιά και εκείνα κρατώντας το προσπαθούν να τυλίξουν ξανά το νήμα πάνω σε αυτό. Η παιδαγωγός μένει ακίνητη ή κουνιέται ελαφρά για να τους δυσκολέψει και να το διασκεδάσουν.

 

 

Μέσα στο καλάθι

Η παδαγωγός συγκεντρώνει αρκετά κουβάρια από μαλλί πλεξίματος και μοιράζει ένα σε κάθε παιδί. Κάθονται σε κύκλο και στη μέση βάζουν ένα άδειο καλάθι. Κάθε ένα παιδί με τη σειρά στοχεύει με το κουβάρι του το καλάθι και προσπαθεί να το πετάξει μέσα σε αυτό.

 

Τράβα το μαλλί

Σε ένα καλάθι, η παιδαγωγός τοποθετεί πολλά κομμάτια νήματος, αν είναι δυνατό σε διαφορετικά χρώματα και μήκη. Τα ανακατεύει και τα αφήνει να μπλεχτούν μεταξύ τους. Τα παιδιά σε ομαδούλες των τεσσάρων, προσπαθούν με το σύνθημά της, να ξεμπλέξουν και να τραβήξουν από το καλάθι όσο περισσότερα κομμάτια νήματος γίνεται. Κερδίζει το παιδί που σε ένα λεπτό θα έχει τραβήξει τα περισσότερα κομμάτια.

 

 

Αποκριάτικες ιδέες με μαλλί πλεξίματος

 

Το πολύχρωμο καπέλο

Η παιδαγωγός αξιοποιεί τα χάρτινα καπέλα για παιδικά πάρτι που υπάρχουν στο εμπόριο ή φτιάχνει αντίστοιχα με χαρτόνι. Με τη βοήθεια της τα παιδιά κολλούν στο πάνω μέρος των καπέλων τους νήματα πλεξίματος κατά προτίμηση σε διαφορετικά μήκη και χρώματα. Αν θέλουν στο πάνω μέρος τοποθετούν και ένα πομ πον. Τέλος, δένουν με λάστιχο για να είναι σταθερό στο κεφάλι τους.

 

 

Τα μαλλιά του κλόουν

Σε φύλλο λευκού χαρτιού η παιδαγωγός σχεδιάζει το απλό σχήμα του κεφαλιού ενός κλόουν. Το κάθε παιδί χρωματίζει όπως νομίζει. Για να φτιάξει τα μαλλιά του, κολλάει στο πάνω μέρος του κεφαλιού μαλλί πλεξίματος. Εναλλακτικά, κόβει περιμετρικά το κεφάλι του κλόουν και το κολλάει σε χρωματιστό χαρτόνι. Αν θέλει βάζει σερπαντίνες και κομφετί γύρω του.

 

 

Και ένα μεγάλο «Σ΄ αγαπώ»

Η παιδαγωγός επιλέγει κόκκινο μαλλί πλεξίματος και βοηθά τα παιδιά να το κολλήσουν σε χαρτόνι σχηματίζοντας οριζόντιες γραμμές. Στη συνέχεια, διπλώνοντας ένα λευκό χαρτί στη μέση κόβει έτσι ώστε να σχηματίσει το μισό σχήμα μίας καρδιάς. Ανοίγει και τοποθετεί το περίγραμμα πάνω στο χαρτόνι με το μαλλί. Τα παιδία ζωγραφίζουν γύρω από την καρδιά όπως θέλουν και την προσφέρουν σε ένα πρόσωπο που αγαπούν πολύ.

              

 

 

 

 

Διάλεξε τη συνδρομή σου!

  • ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
  • 8,00€
  • το μήνα
  • Τιμολόγηση μηνιαία
  • ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
    από 96,00€
  • 32,90€
  • το έτος
  • Τιμολόγηση εφάπαξ
  • ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    από 150,00€
  • 50,00€
  • το έτος
  • Τιμολόγηση εφάπαξ
  • ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • 19,90€
  • το έτος
  • Τιμολόγηση εφάπαξ

ΆΡΘΡΑ

Εισαγωγή στον κώδικα και στην ρομποτική.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε τα παιδιά να έρχονται σε...

Το βιβλίο μου για τα βιβλία και τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη

Το βιβλίο μου για τα βιβλία και τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη Φύλλα εργασίας και προτεινόμενες...

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και να μάθετε για τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές.