Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Πώς το έλατο έγινε χριστουγεννιάτικο δέντρο

Όταν γεννήθηκε ο Χριστούλης, όλα τα ζωντανά στον κόσμο, ζώα και φυτά και άνθρωποι, είχαν μεγάλη χαρά. Και κάθε μέρα έρχονταν άνθρωποι για να δουν το Θείο Μικρό Παιδί και να του φέρουν λογής-λογής δώρα. Κοντά στο στάβλο όπου κοιμόταν, βρίσκονταν τρία δέντρα, μια χουρμαδιά, μια ελιά κι ένα έλατο. Βλέποντας τους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται κάτω από τα κλαδιά τους, κυριεύτηκαν από την επιθυμία να χαρίσουν και αυτά κάτι στο Χριστούλη.

Η Χουρμαδιά είπε:

-Εγώ θα πάρω το πιο μεγάλο από τα φύλλα μου, που μοιάζουν με βεντάλια και θα το βάλω κοντά στη φάτνη, για να αερίζει απλά το Θείο Παιδί.

-Κι εγώ, είπε η ελιά, θα στύψω τις ελιές μου, για να αλείψω τα ποδαράκια του.

-Εγώ τι μπορώ να δώσω στο Χριστούλη; Ρώτησε το έλατο.

-Εσύ; Είπαν τα άλλα δύο δέντρα. Εσύ δεν έχεις τίποτα, για να το προσφέρεις. Οι μυτερές βελόνες σου μπορούν να πληγώσουν το μωρό και τα δάκρυά σου είναι γεμάτα ρετσίνι.

Το καημένο το έλατο ήταν πολύ δυστυχισμένο και είπε με λύπη:

-Έχετε δίκιο. Δεν έχω τίποτα αρκετά καλό, για να το χαρίσω στο Χριστούλη.

Εκεί κοντά στεκόταν ένας άγγελος, που άκουσε αυτά που λέγονταν από τα δέντρα. Λυπήθηκε το έλατο, το τόσο καλό και αποφάσισε να το βοηθήσει.

Ψηλά, πολύ ψηλά στον ουρανό, τα αστέρια άρχισαν να λάμπουν. Ο άγγελος ζήτησε από μερικά να κατέβουν και να σταθούν πάνω στα κλαδιά του έλατου. Αυτά υπάκουσαν πρόθυμα και το μεγάλο δέντρο φωτίστηκε, έλαμψε ολόκληρο. Από το μέρος όπου κοιμόταν, το Θείο Μικρό Παιδί μπορούσε να το δει και τα μάτια του έλαμψαν μπροστά στα ωραία άστρα και το έλατο ήταν πολύ χαρούμενο.

Ύστερα από πολύ καιρό, οι άνθρωποι, που ήξεραν αυτή την ιστορία, πήραν τη συνήθεια να στήνουν στα σπίτια τους, την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα έλατο καταστολισμένο με αναμμένα κεριά, σαν εκείνο που είχε λαμποκοπήσει μπροστά στη φάτνη.

Κι έτσι το έλατο ανταμείφθηκε για την ταπεινοσύνη του. Σίγουρα, δεν υπάρχει κανένα δέντρο που να φωτίζει τόσα ευτυχισμένα, τόσα χαρούμενα πρόσωπα!

 

                                             Γερμανικός θρύλος διασκευασμένος,

                                              επιμέλεια: Σοφία Γιαλουράκη

                                             Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τ. 54 Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006